KPD INA Kostrena

ljubav prema moru i sportski duh

Općenito o nama

Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena Udruga je građana registrirana za bavljenje rekreativnim ronjenjem, podvodnim ribolovom, edukacijom i pripremom svih uzrasta građana za podvodne aktivnosti (ograničenjem zakonskom regulativom i važećim pravilnicima), organizacijom i sudjelovanjem na raznim ekološkim akcijama u morima i vodama, športskim natjecanjima i ostalim aktivnostima utvrđenim člankom 8. Statuta Udruge.


Članovi udruge/kluba zaljubljenici su u morske dubine, ljudi dobre volje od 10 do 99+ godina, koji svoje dragocijeno slobodno vrijeme i svoje slobodne aktivnosti vežu uz plave dubine mora, bistrinu jezera i rijeka.


Zahvaljujući motiviranom timu entuzijasta volontera, klub je prepoznat po svojim aktivnostima i zauzima značajno mjesto u svijetu ronjenja, a zaštita i očuvanje podmorja jedan su od prioriteta članova. Osim što se spremno odazivaju na EKO akcije čišćenja podmorja, članovi kluba ih i organiziraju.


Posebno smo ponosni i na svoj humanitarni rad kako sa djecom Kostrene, tako i Banja Luke i Srebrenice, te na tradicionalnu predbožićnu akciju "Napunimo ronilačke kadice"discoverimage

Kratka povijest

Klub podvodnih djelatnosti INA Kostrena započeo je sa svojim djelatnostima još sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao sastavni dio Sportsko ribolovnog društva INA Kostrena.


Od 1993. godine klub samostalno djeluje s obiljem entuzijazma i broji oko 50-tak stalnih aktivnih članova. Osim njih, klub ima i svoje simpatizere, te nekolicinu počasnih članova, koji pomažu u redovnom djelovanju i aktivnostima.


Unutar kluba KPD INA Kostrena djeluju dvije sekcije: sekcija skuba ronjenja i sekcija podvodnog ribolova.Prijatelji i sponzori

Svih ovih predivnih aktivnosti ne bi bilo ili bi se odvijale u vrlo ograničenom obimu da klub ne potpomažu i naši dugogodišnji sponzori: INA d.d. Hrvatska Naftna Kompanija, Općina KOSTRENA, Sportska zajednica Općine Kostrena, PGŽ Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu, Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena.


discoverimage

Sekcija: Scuba ronjenje

Čovjekova želja da se spusti u dubine ispod površine mora seže duboko u davna vremena, bilo da je svrha zaranjanja rekreacija, spašavanje, lov ili vojna svrha. Ni danas nitko sa sigurnošću ne može potvrditi kad se ronjenje prvi put pojavilo, iako je pretpostavka da je to bilo oko 5000 godina prije Krista.


Začetnik SCUBA ronjenja kakvo danas poznajemo, legendarni je J.Y. Cousteau, koji je zajedno sa E. Gagnanom razvio djelotvorni autonomni ronilački aparat otvorenog kruga. Zahvaljujući udobnosti i lakoći ronjenja koju omogućava sustav otvorenog kruga, rekreativno ronjenje postalo je jedan od sportova s najbržom ekspanzijom na svijetu.


Ronjenje je boravak čovjeka pod vodom uz osiguranje fizioloških uvjeta disanja ronilačkim aparatom. Za ronioca je važno da poznaje prirodne zakone koji vladaju načelima ronjenja, bez čega će teško razumijeti pravila kojih se mora držati kako bi ovaj sport bio siguran.


discoverimage

Aktivnosti scuba sekcije

1.Stažni zaroni

Zaroni tijekom kojih se stječu sigurnost, iskustvo i poboljšava kvaliteta ronjenja, isprobavaju novi djelovi opreme, često ponavljaju i određene ronilačke vježbe, a odrađuje se uglavnom na poznatim podvodnim destinacijama.


2. EKO akcije

Jedan od prioriteta članova kluba, svakako su organizacija vlastitih EKO akcija, te sudjelovanje na sličnim okupljanjima drugih ronilačkih klubova i centara duž Jadranske obale, ali i u unutrašnjim vodama RH. To su aktivnosti koje zauzimaju značajno mjesto u radu kluba sa svrhom zaštite i očuvanja podmorja, a na koje se odaziva velik broj članova. Klub svake godine sudjeluje direktno u organizaciji 3 – 4 EKO akcije (Stara voda, Podurinj, Pajol bar, Beach bar Morski prasac), te odlazi na još desetak u organizaciji drugih klubova diljem Hrvatske (Savudrija, Novalja na otoku Pagu, Njivice na otoku Krku, Krk na otoku Krku, Riječka luka, Trogir, Šibenik, Kostrena, Dubrovnik, Duga Resa i sl.).


3. Edukacija

Jedna od aktivnosti u kojoj također zdušno učestvuje velik broj članova je približavanje ovog predivnog sporta najmlađim naraštajima, ali i edukacija postojećih članova zainteresiranih za prelazak u više ronilačke kategorije.

Posebno smo ponosni na međunarodnu humanitarnu notu u ovom segmentu djelovanja kluba, a odnosi se na tradicionalna druženja sa djecom bez roditelja Srebrenice (BiH), kao i sa djecom roditelja slabijeg imovinskog stanja Banjalučke Nadbiskupije (BiH). Tijekom tih druženja također se svoj djeci zainteresiranoj za ronilački sport, pruža besplatna edukacija i probni zaron u akvatoriju ispred kluba.


4. Organizacija ronilačkih izleta

Osim stažnih zarona, EKO akcija i edukacije, tijekom godine organiziraju se i mnogi ronilački izleti, na poznate i nepoznate ronilačke destinacije, kojima se omogućava da članovi kluba obogate svoje ronilačko iskustvo, upoznaju bogati i raznoliki podvodni biljni i životinjski svijet, uče o povijesti brodoloma na Jadranu roneći na morskim olupinama, arheološkim ostacima i slično.


discoverimage

Sekcija: Podvodni ribolov

Podvodni ribolov predstavlja najselektivniji način ribolova jer ribolovac vidi svoj plijen i sam odlučuje želi li ga ili ne.

Podvodni ribolov uključuje mnoge športske aktivnosti, pogotovo u svojem najrazvijenijem obliku, odnosno u natjecateljskom podvodnom ribolovu. Vrhunski športski ribolovac sposoban je roniti duboko i dugo, za što su potrebne godine razvoja. Da bi ronilac zadržao tjelesnu spremu, mora roniti tijekom cijele godine, te prakticirati niz vježba i različitih vrsta treninga na suhome i pod morem.


KPD INA Kostrena jedan je od naj starijih klubova na ovim prostorima koji njeguje tradiciju podvodnoga ribolova te kao takav ulaze u sve uzraste koji su spremni se baviti ovim izazovnim sportom.


Kao dokaz uspjesnosti tu su razni timski te pojedinacni uspjesi koje obogacuje veliki broj pehara koji su osvojeni u dugogodisnjoj tradiciji kluba, izdavamo jedne od najvecih uspjeha gdje smo osvojili u ekipnom natjecanju na drzavnom nivou: 2001 godine prvo mjesto, 2006 godine drugo mjesto, 2012 godine drugo mjesto .


discoverimage

Aktivnosti sekcije podvodnih ribolovaca

Klub se danas sastoji od aktivnih sedam clanova koji sudjeluju na natjecanjima, te brojnim pocasnim clanovima u ovoj disciplini.


Vrata kluba su otvorena svim zainteresiranim buducim clanovima kluba koje interesira osobno usavrsavaje u ovom sportu te razvoj.

Postoje razliciti programi u kojima svi clanovi mogu sudjelovati , te zupaniska, medjuzupaniska te drzavna natjecanja.


KPD INA Kostrena ima dugu tradiciju organizacije Novogodisnjega kupa pod imenom Sv.Nikola koji se odrzava u vrijeme Sv.Nikole , tj. Prvi tjedan u mjesecu Prosincu.


Ukoliko ste zainteresirani za ovakav vid druzenja i zabave svakako se obratite voditelju sekcije g.Neviu Jakovcicu te dogovorite daljnje korake kako postati clan jednog od naj uspjesnijih klubova u nasoj zupaniji.


discoverimage